Oliwa z oliwek czy olej rzepakowy?
(...) Okazuje się, że za najzdrowszy dla człowieka olej uchodzi rzepakowy niskoerukowy. Dzieje się tak ze względu na wysoką w nim zawartość Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych – w skrócie NNKT. Co ciekawe, pod tym względem przewyższa on oliwę z oliwek, ponieważ ma około 6 % zdrowych tłuszczów w składzie. Jest bogatym źródeł słynnych kwasów Omega-3, zaliczanych do tzw. tłuszczy egzogennych, a wiec niezbędnych do funkcjonowania organizmu a jednocześnie przez niego niewytwarzanych. Rodzi to konieczność dostarczania Omega-3 w diecie. Tłuszcze z tej grupy zapobiegają powstawaniu chorób układu krążenia, takich jam miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze oraz obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi. (...)
Komentarze
Prześlij komentarz