Przejdź do głównej zawartości

Czekolada dla zdrowia i urody

Czekolada dla zdrowia i urody
(...) Badania przeprowadzone przez - kogóż by innego – niezawodnych amerykańskich naukowców dowiodły, że czekolada zmniejsza ryzyko zawałów serca oraz przeciwdziała powstawaniu zakrzepów krwi. Wystarczy spożywać około 1/3 tabliczki czekolady dziennie, by znacząco zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia wielu schorzeń układu krążenia. Dla przykładu polifenole, w które obfituje czekolada, neutralizują szkodliwe działanie złego cholesterolu LDL na organizm. Co ciekawe – czekolada sprawia, że we krwi wzrasta poziom przeciwutleniaczy. I to – bagatela- o 20 %. Przeciwutleniacze chronią organizm przed szkodliwym działaniem tzw. wolnych rodników tlenowych. (...)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Krótka historia chirurgii

Krótka historia chirurgii Jak dowodzą prace archeologów, starożytni Egipcjanie byli jedną z pierwszych w dziejach zaawansowanych cywilizacji, które posiadały wiedzę i narzędzia pozwalające zajrzeć do wnętrza ludzkiego ciała. By ustalić przyczynę zgonu, antyczni protoplaści chirurgów byli w stanie otworzyć powłoki ciała już około 3 tys. p.n.e.

Profilaktyka chorób na co dzień

Profilaktyka chorób na co dzień Czyli jak nie dać się chorobom.

Brendon Grimshaw – czyli jak stworzyć raj na ziemi

Brendon Grimshaw – czyli jak stworzyć raj na ziemi Jeszcze raz o niezwykłym Angliku i jego wyspie.