Przejdź do głównej zawartości

Imbir i chrzan – korzenie zdrowia

Imbir i chrzan – korzenie zdrowia

(...) Współcześnie imbir  jest często spotykanym składnikiem różnego rodzaju maści przeciwreumatycznych, tabletek na choroby układu krążenia oraz alergie.  Znane są właściwości imbiru, polegające na obniżaniu ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu.  Wiadomo też, że korzeń imbiru przynosi ulgę w dolegliwościach menstruacyjnych, zaburzeniach pracy żołądka. Stymuluje odporność organizmu i reguluje pracę nerek. Imbir posiada silne właściwości przeciwzapalne, dlatego też chętnie stosowany jest przy zimowych i jesiennych przeziębieniach.  Nie wszyscy wiedzą, że herbatka imbirowa zwalczy ból głowy a także poprawi pamięć i koncentrację, gdy czeka nas wzmożony wysiłek umysłowy.(...)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Implanty w 3 dni - implanty bikortykalne

Przełomem w implantologii stomatologicznej było zastosowanie tytanu jako materiału do wyrobu implantów. Tytan jest metalem wyjątkowo łatwo łączącym się z naturalnymi tkankami ludzkiego ciała, przez co prawdopodobieństwo odrzucenia wszczepu jest niezwykle niskie. Kolejny, nowy  rozdział implantologii dentystycznej otwierają implanty  bikortykalne, określane też jako implanty w 3 dni. Nazwa ta nie jest bezpodstawna - pacjenci mogą uzupełnić ubytek i cieszyć się w pełni funkcjonalnym implantem w bardzo krótkim czasie. Wystarczy 4-5 spotkań z wyspecjalizowanym chirurgiem szczękowo- twarzowym. Jakie inne właściwości posiadają implanty w 3 dni? O tym na stronie:  http://michaldrozdowski.pl/implanty-w-3-dni/

Oliwa z oliwek czy olej rzepakowy?

Oliwa z oliwek czy olej rzepakowy? (...) Okazuje się, że za najzdrowszy dla człowieka olej uchodzi  rzepakowy niskoerukowy. Dzieje się tak ze względu na wysoką w nim zawartość Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych – w skrócie NNKT. Co ciekawe, pod tym  względem przewyższa on oliwę z oliwek, ponieważ ma około 6 %  zdrowych tłuszczów w składzie.  Jest bogatym źródeł słynnych kwasów Omega-3, zaliczanych do tzw. tłuszczy egzogennych, a wiec niezbędnych do funkcjonowania organizmu a jednocześnie przez niego niewytwarzanych. Rodzi to konieczność dostarczania Omega-3 w diecie.  Tłuszcze z tej grupy zapobiegają  powstawaniu chorób układu krążenia, takich jam miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze oraz obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi. (...)

Schudnać każdy może!

Schudnać każdy może!     Jednym z najlepszych, a przy tym w pełni naturalnych sposobów na pozbycie się nadwagi jest dieta. Nie wymaga ona przyjmowania nieraz toksycznych i drogich medykamentów ani wykonywania forsownych ćwiczeń. Efekt uzyskujemy poprzez zmianę nawyków żywieniowych, co w dzisiejszych czasach coraz częściej oznacza po prostu rezygnację ze śmieciowego jedzenia.  W odstawkę  idą więc słodycze, chipsy, chrupki a także kaloryczne fast-foody. Zamiast tego kupujemy owoce, warzywa, pełnowartościowy nabiał, ryby  i białe mięso. Gdy już  bardzo dopadnie nas ochota na przekąskę, możemy sięgnąć po orzechy, suszone morele czy też gorzką czekoladę. Nie tylko nie przybędzie nam od nich zbędnych kilogramów, lecz również możemy stracić na wadze dzięki dużej zawartości polifenoli, garbników czy pektyn, a więc związków wspomagających metabolizm.