Przejdź do głównej zawartości

Konserwanty – nie do końca bezpieczne

Konserwanty – nie do końca bezpieczne

(...) Współcześnie  powszechne zastosowanie w przemyśle spożywczym znajduje kwas sorbowy ( E 200). Stosowany jest do konserwacji pieczywa i wyrobów cukierniczych, napojów i win.  Jest również stosunkowo bezpieczny, czego nie można powiedzieć o  benzoesanach ( E 210 – 219.) W dawkach przekraczających normy wywołują  one bóle głowy, niedyspozycje żołądkowe i ogólne zakwaszenie organizmu.  W przypadku astmatyków rzecz ma się gorzej –mogą oni doświadczyć  silnych reakcji  pseudo-alergicznych- od  świądu skóry aż po wstrząs anafilaktyczny. (...)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Krótka historia chirurgii

Krótka historia chirurgii Jak dowodzą prace archeologów, starożytni Egipcjanie byli jedną z pierwszych w dziejach zaawansowanych cywilizacji, które posiadały wiedzę i narzędzia pozwalające zajrzeć do wnętrza ludzkiego ciała. By ustalić przyczynę zgonu, antyczni protoplaści chirurgów byli w stanie otworzyć powłoki ciała już około 3 tys. p.n.e.

Profilaktyka chorób na co dzień

Profilaktyka chorób na co dzień Czyli jak nie dać się chorobom.

Brendon Grimshaw – czyli jak stworzyć raj na ziemi

Brendon Grimshaw – czyli jak stworzyć raj na ziemi Jeszcze raz o niezwykłym Angliku i jego wyspie.