Konserwanty – nie do końca bezpieczne
(...) Współcześnie powszechne zastosowanie w przemyśle spożywczym znajduje kwas sorbowy ( E 200). Stosowany jest do konserwacji pieczywa i wyrobów cukierniczych, napojów i win. Jest również stosunkowo bezpieczny, czego nie można powiedzieć o benzoesanach ( E 210 – 219.) W dawkach przekraczających normy wywołują one bóle głowy, niedyspozycje żołądkowe i ogólne zakwaszenie organizmu. W przypadku astmatyków rzecz ma się gorzej –mogą oni doświadczyć silnych reakcji pseudo-alergicznych- od świądu skóry aż po wstrząs anafilaktyczny. (...)
(...) Współcześnie powszechne zastosowanie w przemyśle spożywczym znajduje kwas sorbowy ( E 200). Stosowany jest do konserwacji pieczywa i wyrobów cukierniczych, napojów i win. Jest również stosunkowo bezpieczny, czego nie można powiedzieć o benzoesanach ( E 210 – 219.) W dawkach przekraczających normy wywołują one bóle głowy, niedyspozycje żołądkowe i ogólne zakwaszenie organizmu. W przypadku astmatyków rzecz ma się gorzej –mogą oni doświadczyć silnych reakcji pseudo-alergicznych- od świądu skóry aż po wstrząs anafilaktyczny. (...)
Komentarze
Prześlij komentarz