Zdrowa dieta japońska
(...) Jadłospis Japończyków oparty jest na owocach morza, rybach oraz ryżu. Do tego dochodzi soja i rozmaite jej przetwory, takie jak np. sos sojowy. Nie on jeden urozmaica smak Japońskich potraw - również ocet ryżowy i wasabi często podkreślają smak dań.
(...) Jadłospis Japończyków oparty jest na owocach morza, rybach oraz ryżu. Do tego dochodzi soja i rozmaite jej przetwory, takie jak np. sos sojowy. Nie on jeden urozmaica smak Japońskich potraw - również ocet ryżowy i wasabi często podkreślają smak dań.
Nie od dziś wiadomo, że nic nie zapobiega lepiej chorobom układu krążenia, niż dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, w skrócie zwane NNKT. Fitoestrogeny, naturalne sterole występujące w soi, powodują, że Japonki rzadko cierpią na dolegliwości związane z menopauzą i atakującą kości osteoporozę. Z kolei morskie glony bogate są w jod – pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, odpowiedzialnej między innymi za wydzielanie insuliny- najsilniejszego hormonu anabolicznego. Insulina reguluje metabolizm węglowodanów, przez co ma kluczowe znaczenie dla zachowania prawidłowej wagi ciała. (...)
Komentarze
Prześlij komentarz